söndag 28 juni 2009

Piratparti nu även i Estland

I Estland registreras Piratpartiet.

(kopierad från inlägg på Piratpartiets forum)

Väldigt ungefärlig översättning:

Några 20-åringar i Tartu (Estlands motsvarighet till Lund) registrerade i fredags ett estniskt Piratparti. "Det är ännu för tidigt för att prata om partiprogrammet" säger Alari Keedus, från partiets ledning, till BNS (Baltic News Service), men lovar samtidigt att det kommer presenteras så snart som möjligt.
Enligt Keedus är de flesta partimedlemmarna ungdomar och partiet hoppas nu på snart lyckas locka ännu fler. Keedus säger att det är möjligt att de ställer upp i valet om partiet lyckas bli populärt. Det svenska piratpartiet grundades 1 januari 2006. Partiets huvudfrågor är att reformera upphovsrätten och lagar runt patent. Partiet har valt att i traditionell politik inte placera sig i en klassisk höger-vänster-skala.

I valet 2006 fick det svenska Piratpartiet 34 918 röster, motsvarande 0,63 procent av rösterna. Det krävs minst 4 procent för att ta sig in i den svenska riksdagen. 2009 så fick partiet 7,1 procent i valet till europaparlamentet och blev därmed femte största partiet och gav dem ett mandat i europaparlamentet. Utöver Sverige så finns det enligt Wikipedia officiellt registrerade Piratpartier även i Österrike, Spanien, Polen och Tyskland. Men enligt uppslagsverket finns det Piratpartier i flertalet andra länder som ännu inte är officiellt registrerade.

Piraterna sprider sig med andra ord :)


1 kommentar:

  1. Hej!

    Tack för din kommentar. Och tack för tipset. Har inte tänkt på det du sa, är inte så duktig inom datavärlden :O Men nu kan jag ju fixa det, och som du sa, det blir ju svårare för folk att ta bilder om det är en text över. För att få bort den blir ju bilden halft borta =)

    Kram

    SvaraRadera